бодил

(ноктите – изрязани, нали?)

приятна изненада

Posted by late на 01.06.2010

снощната ми разходка из тв-програмите
ме срещна с „прогноза“ на зорница софия:

Оригинално заглавие: Прогноза

Език: български
Жанр: драма, приключенски, романтичен
България, 2008, 102′
Режисьор: Зорница София
Сценарий: Емил Бонев, Алексей Кожухаров
С: Теодора Духовникова, Крешимир Микич,
Деян Славчев-Део, Асен Блатечки,
Юлиан Вергов, Стефан А. Щерев,

разбира се, че останах без думи, най-вече поради техническата страна на филма, откога очаквам бг филм, който да бъде една визуална наслада за окото – е „прогноза“ е преди всичко и най-вече – точно такъв филм – кадрите галят окото, а техническите похвати, на места леко наподобяват на кадри от „трейнспотинг“, това е много бегла асоциация, но като цяло – визуално този филм силно се доближава до евпорейските си събратя, а това е повече от добре. всъщност, не се сещам за друг такъв бг филм. да, „източни пиеси“ е невероятен, но не постига такава „визия“, но пък си има други, при това – много ценни, качества, които го правят един от много добрите съвременни бг филми.

да се върна на „прогноза“ обаче – освен добрата визия, много силна музика и невероятна игра и присъствие на хърватина крешимир микич – този актоьор, заедно с добре изпипаната техническа страна на филма – правят от „прогноза“ това, което е, а именно – единственият бг филм, който, докато бъде гледан, по нищо не може да бъде определен като български. и, много важно – актьорите не рецитират, тук въобще не говоря за крешимир микич, който е бисерът на този филм, и такъв добър английски, и игра – въобще – надскочил е е всякакви граници този човек, не само националните си такива – удоволствие е да го гледаш, та, за типичното рецитиране на бг актьори в бг-те филми – изключение прави и актьорският състав в „източни пиеси“, вероятно, защото повечето от тях не са професионални актьори, пък в „прогноза“ – да, наистина – не им се дава много думата на героите, вероятно, ако имаха реплики по-дълги от минута-две усащането щеше да бъде друго, но при тези условия, с тази визия и много, ама много добра музика – „прогноза“, поне за мен, остава единственият технически издържан български филм, правен досега.

и, в заключение – част от приятната изненада бе и вмъкването на едно мое любимо парче от един анголец, именуван бонга -окачвала съм го вече в „бодила“, но – сегашният повод е особен и си заслужава повторното окачване 🙂 –

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: