бодил

(ноктите – изрязани, нали?)

хана шигула в българия

Posted by late на 03.08.2010

Музата на Фасбиндер пристига в България по повод международния форум на изкуствата „Под звездите“ във Варна.

„Благодарение на Фасбиндер, Шигула става актриса. Тези, които се интресуват от биографията й, си спомнят как тя се съгласява да играе на сцената или в киното, само, ако Фасбиндер й предложи главна роля. В други случаи тя се отдава на литературата и чуждите езици – вместо актриса винаги е искала да бъде учителка. А актьорската й работа е вид хоби. Една от интересните й кино-изяви бе през 2007 г. във филма на Фатих Акин „На прага на Рая”. Сложен и труден персонаж и много силна развръзка изгради с играта си в таза лента Шигула.

На живо Шигула излъчва благородство, достойнство. С моноспектакъла „ Ейлин Шекспир”, тя прави световен дебют на българска сцена. Варненската публика бе превилигирована да присъства за първи път на премиера, която въпреки своята камерност и чуждият й език (Шигула демонстрира перфектен френски) бе уникално преживяване и затова зрителите изразиха специалното си отношение. Овациите продължиха повече от 10 минути.

В „Ейлин Шекспир” Хана ни посреща в семпла среда – масичка, микрофон, чаша вода, листи за писане, перо, стол. Тя пристъпва тихо. Черна рокля, очила, почти без грим. Ейлин-сестрата на Шекспир, копнее за театър, да се докосне до литературата, да напусне обичайната си среда – Страдфорд. Родният град е тесен за страстта й да поеме по пътя на Уилям Шекспир. Но бягството й в Лондон я превръща в лесна мишена за мъжете и Ейлин се загубва в света на фалшивите обещания за любов. Шигула пее на английски, след всяко писмо-монолог, изхвърля прочетените страници на земята. Поглежда ни през очилата си, прави малки паузи, а гласът й е като музика. Никакви движения, едно актьорско тяло, надвесено върху микрофон и енергията на словото! Присъствието й носи лекота, уют, спокойствие. Неусетно времето минава. Затъмнение. Цветя, почетна грамота, бутилка Розе и Шигула, която скромно се отдалечава. Ръцете ми се оцветяват в червено – от ръкопляскането. Шигула е една Богиня, която заслужава повече от час внимание, тя заслужава да бъде обичана от публиката, защото е очарователно да дишаш въздуха, в който тя играе.“

текстът е копипейстнат оттук.
автор: елица матеева.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: