бодил

(ноктите – изрязани, нали?)

FAMU филм фест. Ден трети:

Posted by late на 11.05.2011

В третия ден от FAMU филм фест (сряда, 11 май, 2011 г.)
„Чешки център“, София (ул. „Раковски” 100, „Лилав салон“)

представя

преглед от най-качествените филми за 2010 г.,
създадени от студенти, обучаващи се в Пражката филмова академия:

18:00 ч.- I блок с най-доброто от ФАМУ фест 2010 (114 мин.)

Swimming pool (реж. Александра Хетмерова, 2010 г., 7 мин.) – награда за анимация: Тъмно е и басейнът най-накрая е празен. Но тази вечер животът на двама самотници напълно ще се промени. Търсеха спокойствие, а намериха един друг. Но дали техните чувства ще бъдат удържани от разбеснелите се хлорирани вълни и устойчивостта на сушата?

Среща/ Setkání (реж. СангЕун Уон, 2010 г., 2 мин.) – награда за анимация: Неприятна среща на улицата.

Вода и хляб/ Voda a chléb (реж. Анегрет Заксе, 2010 г., 11 мин.) – награда за озвучаване: Срещат се мъж и жена. Кратка история за болката. Заключително операторско упражнение в катедра „FAMU International”.

Изтрий хлебчетата/ Utři rohlíky (реж. Томаш Поленски, 2010 г., 11 мин.) – награда за филм от първи курс: Езикът е средство за комуникация, който описва света посредством думите. Свикнали сме да назоваваме предметите около нас чрез думи. Когато назовем нещо, то започва да съществува в нашата комуникация. Ако не успеем да го назовем или го назовем неправилно, то не може да достигне до някой друг.

Полунощ/ Půlnoc (реж. Клара Тасовска, 2010 г., 40 мин.) – награда за монтаж: Обстойното образно изследване на обществените и психологическите последствия от светлината и тъмнината, навлизащо в света на даркарите, припомня аспекти от енергийната криза, но същевременно е и режисьорски видеодневник за живота в тъмнина.

Играчи/ Hráči (реж. Тереза Новотна, 2010 г., 33 мин.) – награда за игрална режисура: „Хей. Идваш ли да гледаме хубав чешки филм. В половината ще се случи нещо сериозно, например ще откарат някого в концентрационен лагер. Ти ще излезеш от киното и ще си вземеш една бира. След една седмица, ако твой приятел не те попита кой артист играе и дали си е струвало, дори няма да се сетиш, че си гледал този филм.”

Сократ/ Sokrates (реж. Хосе Пабло Торескано) – най-добър филм от FAMU International: Този Сократ не знае, че нищо не знае.

20:00 ч.- II блок с най-доброто от ФАМУ фест 2010 (103 мин.)

Моята сестра/ Moje sestra (реж. Лукаш Хръди, 2010 г., 21 мин.) – най-добър филм на първи курс: Нашият филм е за безизходицата в отношенията между брат и сестра. Те се оказват в патова ситуация – живеят в един апартамент, в една стая, но не могат открито и безнаказано да се обичат, защото ще бъдат осъдени от обществения и собствения си морал.

Максимална издръжливост/ Maxymální nosnost (реж. Едита Кайнратхова, 2010 г., 5 мин.) – най-добър оператор: Трагикомедията с елементи на хорор разказва за това как новородено дете се превръща в нощен кошмар за един баща…

People involved (реж. Ян Тешител, 2010 г., 26 мин.) – най-добро озвучаване: Историята започва в Брайтън и свършва в Усти на Лабе. Емили е англичанка, Петър е чех. Той умира и тя пътува, за да се срещне с неговите родители. Пътуването й е път към опрощението и езиковата бариера не е единственото, което трябва да преодолее.

Flow (реж. Владимир Турнер, 2010 г., 10 мин.) – най-добър експериментален филм: Еднократна аудиовизуална медитация.

Graffitiger (реж. Либор Пикса, 2010 г., 11 мин.) – най-добра анимация: Този шеговит и леко меланхоличен късометражен анимационен филм разказва историята за самотния графит тигър, който живее на стените и фасадите на пражките домове. Град пълен с мръсни улици и кътчета покрити с графити, приличащ на дива джунгла, в която тигърът търси обратния път към любовта, която е загубил.

Признаци/ Příznaky (реж. Томаш Вински, 2010 г., 30 мин.) – най-добър филм: Ева напуска съпруга си. Моли неговия приятел да го посети. Докато Ева чака в колата, двамата приятели провеждат нощен разговор, опитвайки се открият причината за раздялата.

Вход – свободен.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: