бодил

(ноктите – изрязани, нали?)

дълбока вода

Posted by late на 22.05.2011

винаги, когато времето се смръщи, клоните на дърветата се запревиват и небето се кани да прогърми, ми се дощява да зачета някой от романите на патриша хайсмит. обичам бурите. гръмотевиците. обичам да отмарям с текстове на хайсмит. без пряка връзка между „черната кралица“ и бушуващото време. в конкретния случай – времето е фон, а текстът – сърцевина. самодостатъчна. пивка. (героите на патриша винаги пият. чашата е неотменна съставка от техния облик. особено в романите. също и пушат. героите. отпускащата мъглявина на алкохола е по-ефективна, когато се слее с цигарената такава.)

дълбоко психологични, текстовете на патриша приличат на дълбоки води, засмукващи всеки поглед, дръзнал да се разходи по редовете им. дълбоко, дълбоко. в главата на героя. главния. чийто истински живот е дълбоко (умишлено е повторението) скрит от чуждите погледи, за пред които съществува винаги удачна маска. потопен дълбоко (разбрахме се за повторенията) в себе си, скрит от другите, оплетен в дълбоки размишления, съзерцания и прозрения, анализиращ всяка постъпка, жест, поглед движение, не само свои, но и чужди, героят (главният) на патриша хайсмит е дълбока вода – непостижима за плитките умове, спокойна, хладнокръвна, обречена от недостижимите хоризонти на собствените си дълбини.

днес времето се смръщи, клоните на дърветата се запревиваха, небето се опита да прогърми, а аз дочетох един от романите на патриша хайсмит – „дълбока вода“ (1957 г.). пивък. гъст. повличащ всеки поглед, дръзнал да се разходи из страниците му, в непостижимите си дълбини.

п.п.

(авторът)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: