бодил

(ноктите – изрязани, нали?)

Не е портокал

Posted by late на 19.12.2011

Това не е портокал. Това е поезия. Това е проза. Вратата, към която посягаме, когато посоката е изгубена. Когато ръцете търсят, а очите, уморени от светлина, потъват в покоя на тъмното.

Това не е портокал. Това са думи. Покъвлващи на върха на езика. Прорастващи изпод ноктите. Когато улиците са празни, моловете – изтърбушени, неоновите лампи – уморени.

Това не е портокал. Това е празна стая. Дупка в цимента. Око на риба, смачкано в дланите. Празен кашон. Сърце, разложено в аквариум.

Това не е портокал. Това е език. Пределът, в който нощта обладава деня и разголва бедрата на времето. Мълчанието на тишината, развенчала своите илюзии. Шепотът на богомолката. На престъпника, смирено положил чело в началото на края.

Това не е портокал. Това е игра. Спусък. Древна нишка, пристегнала гърлото. Отвесен хоризонт. Вкоренено желание.

Това не е портокал. Това е дим. Вятър между криле на пеперуда. Екот. Вик. В ухото на Бог.

Ваня Клечерова,
редактор на броя.

*

Резюме на брой 3, „Сборище на трубадури“:

Това не е портокал. Това е експериментално-художественият трети брой на електронно списание „Сборище на трубадури“. След голямо закъснение, поради непредвидени и предвидени обстоятелства, третият трубадурски брой се появява с пълна сила. И голям обем.

Акцентът този път пада изцяло и едниствено върху художествени текстове. Множество поезии, една прилична доза поетично-прозаични миниатюри, един кратък разказ и един дълъг разказ съжителстват в настоящето трубадурско сборище. Понякога пряко, друг път косвено, те се докосват, преплитат и преливат един в друг и задават една обща история. С много тънки и почти невидими нишки. Дали читателят ще тръгне по тях, търсейки някаква по-широка гама от посоки и цветове, или просто ще чете вески текст сам за себе си, зависи единствено и само от него. Текстовете са готови да съдействат при всеки случай. Отделен и индивидуален. Техните автори – също. На първо време като заявят имената си:

Настоящият, трети, брой на списание „Сборище на трубадури“ стана възможен благодарение на:

Елица Ганева, която предостави едни от най-новите си кратки стихотворения. Философско-мъдри и елегантно сграбчващи гърлото.

Мартин Златев, който изпрати две от последно написаните от него стихотворения. Дълбоки и тежки и в същото време ефирни като бавно танцуващи прашинки в сърцето на залязващ слънчев лъч. Освен тях, в броя можете да прочетете и разказа „Баба ме вика“. И със сигурност ще усетите леки тръпки под кожата, след края му.

Юлияна Радулова взе участие също с нови свои стихове. Изтънчено-зрели. Фино-меланхолни.

Мария Димова пък ни предостави свои кратки поетично-прозаични миниатюри, които спокойно могат да се четат и като един цялостен текст. Пулсиращ, бумтящ. Забиващ се в слепоочието като хладния поглед на изтънчен удавник.

Васил Прасков ни изпрати непубликувани досега свои стихове. Емоционално-хладни, експериментиращо-провокативни.

Вера Балева пък ни предостави голям стрък от своите приказно-топли и лежерно-мъдри стихотворения. Стрък изживяно безвремие. Лекотата на биването в себе си, когато часовниците са спрели, а времето кротко мърка. Като черна котка, полегнала в бял, слънчев, следобед.

Бенджамин Розенбаум, на свой ред, участва с разказа си „На скалата до реката“. Като го прочетете, ще ви се прииска още. Убедена съм. Разказът нямаше да бъде достъпен за нас, без добрия превод (от английски език) на Петър Тушков.

Надявам се, този експериментален брой на „Сборище на трубадури“ да постигне своите читатели, както и те него. Приятно трубадурстване и Весели празници!

Ваня Клечерова,
редактор на броя.

Броят може да бъде изтеглен оттук.

Сега

всичко е въпрос на бавно съхнене

Елица Ганева

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: